Wil je een tuinhok of volière maken voor je dieren? Weet u niet zeker of u een omheining of een volière moet gebruiken om uw kippen te houden? Een buitenvolière is een draadkooi die een veilige leefruimte biedt voor uw pluimvee, weg van roofdieren.

Een omheining creëert een ruimte rond het kippenhok waar uw kippen in de open lucht kunnen rondscharrelen. Deze structuur moet echter voorzien zijn van een dak of gaas om indringing te voorkomen. ID Market geeft u een paar tips om u te helpen de beste oplossing voor uw kleine huisdieren te kiezen.

Waarom een kippenren installeren?

Als u thuis kippen houdt, is het belangrijk om een stevige omheining van gaas rond het kippenhok te bouwen om te voorkomen dat ze de rest van uw tuin beschadigen. Het gaas definieert een specifiek gebied waar de kippen hun poten vrij kunnen strekken en naar het gras kunnen pikken. Voor optimale veiligheid van je kippenhok moet het gaas diep in de grond worden geplaatst om te voorkomen dat ongedierte in de grond graaft. Het gaas moet strak genoeg zijn om te voorkomen dat roofdieren binnenkomen en een kip haar kop door het gaas steekt.

Waarom een kippenren? Het is belangrijk dat je kippen een plek in de buitenlucht hebben die groot genoeg is om veilig en harmonieus samen te leven. Kippen zijn kwetsbare dieren die gevoelig zijn voor stress. Ze moeten zich op hun gemak voelen in hun omgeving als ze willen gedijen en hun eieren in de best mogelijke omstandigheden willen produceren.

De grootte van je boerderij bepaalt de afmetingen van je omheining. Omheiningen zijn er in verschillende maten: 24 m², 16 m², 12 m², 6 m², enz

Als algemene regel geldt dat je tussen de 0,5 en 1,5 m² per kip moet aanhouden. Een kippenren van 24 m² kan tot 20 kippen huisvesten.

5 poules rousses dans l’herbe à côté d’un grillage
Een leefruimte of volière voor je kippen kiezen

Hoe installeer en onderhoud je een volière?

Heb je besloten om je dieren een tuinvolière te geven om ze te beschutten bij slecht weer? De volière is een afgeschermde structuur, op de grond gelegd en volledig omheind, meestal rond een houten kippenhok. Om een oogje in het zeil te houden, moet de volière dicht bij het huis worden geplaatst.

Hoe installeer en onderhoud je een volière? Hier zijn de belangrijkste criteria waarmee je rekening moet houden bij het installeren van je gaas:

  • Vochtigheid: kippen zijn erg gevoelig voor slecht weer, dus de structuur moet worden geïnstalleerd op een plek waar de grond vlak is om stagnatie van water te voorkomen en uw dieren droge voeten te geven.
  • Tocht: de gekozen locatie moet beschut zijn tegen de wind om ademhalingsproblemen te voorkomen.
  • De veiligheid van je kippenhok: het is aan te raden om de omheining op een goede diepte te planten om te voorkomen dat roofdieren (knaagdieren, vossen, egels) in de aarde graven.

Tip: voor een betere bescherming van je kippenhok moet de structuur op een afstand van een boom staan om te voorkomen dat roofdieren erin klimmen om toegang te krijgen tot de volière.

Om het welzijn van uw kippen te garanderen, heeft een vogelkooi dagelijks onderhoud nodig. Veren, uitwerpselen, zaden... een buitenvolière wordt snel vies! Voor hun comfort en gezondheid is het van vitaal belang om hun leefomgeving regelmatig schoon te maken en te ontsmetten. Bij een dagelijks bezoek kun je ze water en voedsel geven en vooral de eieren die ze hebben gelegd verzamelen. Afhankelijk van het aantal kippen moet je uitwerpselen zo vaak mogelijk verwijderen.

Elke week moet je je volière een grondige schoonmaakbeurt geven: voerbak, waterreservoir, vloer harken, enz.

Hoe kies en personaliseer je een volière?

Zoals elk dier heeft een hen een gezonde, beschermde habitat nodig waar ze gras kan eten en in alle rust kan gedijen. Hoe kies en personaliseer je een volière? De grootte van je kooi of draadhok moet groot genoeg zijn om je dieren (kippen, ganzen) in de best mogelijke omstandigheden samen te laten leven. Voor een optimale bescherming tegen de zon of slecht weer, kiest u een volièrenet met een waterdicht, UV-bestendig afdak.

Om een aangename omgeving te creëren, heb je een aantal uitrustingsstukken nodig:

  • Een plastic of metalen voederbak;
  • Een drinkbak;
  • Een houten nestkast;
  • Een zitstok;
  • Een strooisel om de vloer van het kippenhok te isoleren;
  • Een automatische deurwachter;
  • Een dekzeil voor het hok (regen, zon);
  • Een stofbad om het verschijnen van parasieten te voorkomen;
  • Een net om een ruimte binnen een draadhok af te bakenen en te voorkomen dat bepaalde diersoorten zich vermengen.

Bent u op zoek naar goedkope accessoires om een kippenren, knaagdierkooi of konijnenhok compleet te maken? ID Market biedt een breed assortiment producten tegen lage prijzen om de leefomgeving van je huisdieren te verbeteren.

Ontdek waar je nog meer rekening mee moet houden als je thuis kippen houdt:

- Wat eten kippen?
- Welk kippengaas moet ik gebruiken?
- Welke oppervlakte moet ik gebruiken voor een kippenhok?