Bij het kiezen van de afmetingen van je eettafel denken we vaak aan de lengte en breedte van de tafel. De afmetingen moeten volledig in overeenstemming zijn met de oppervlakte van de kamer. Maar we vergeten bijna de dikte van het tafelblad. Deze afwerking speelt een grote rol in het ontwerp en de kwaliteit van de eettafel, net als bij een werkblad.

Het belang van de dikte van het tafelblad wordt vaak over het hoofd gezien. Toch zijn niet alleen de stijl, maar ook het gewicht, de prijs, de stevigheid en het onderhoud van het meubelstuk nauw verbonden met de dikte van het blad.
Wij nemen een kijkje om je te helpen bij je keuze.

Une table à manger en bois et métal au plateau épais creux

Volg ons advies over het kiezen van de dikte van je eettafelblad

Dun of dik tafelblad: voor- en nadelen

Een tafelblad of werkblad van meer dan 2 cm wordt als dik beschouwd. Als je tafelblad dikker is dan 5 cm, kun je ervoor kiezen om tafelpoten op maat te laten maken om de hoogte van de poten te verkleinen.

VoordelenNadelen
Dun bladBetaalbaar
Strakke stijl
Breekbaar
Dik dienbladPluche
Robuust

Zwaar
Hoge prijs

Dikte van eettafelblad: de keuze van stijl

Een dun tafelblad voor een verfijnde stijl

Of het nu gemaakt is van hout, gehard glas of andere materialen, een dun tafelblad geeft de tafel een zekere elegantie en een verfijnde stijl aan de kamer.
Bij meubels in Scandinavische stijl draait alles om luchtige lijnen, met tafels met slanke houten bladen en poten om een gezellige sfeer in je eetkamer te creëren.
Kies voor een lichte kleur met een afwerking van wit gelakt hout of gelakt imitatiebeuken, en je tafelblad brengt al zijn helderheid in de kamer.
Kies een stijl en kleur die bij je keukenblad passen om je inrichting te verfraaien.
Dunne bladen zijn echter gevoelig voor gewicht, dus ze zijn het meest geschikt voor kleine meubelstukken: een bureau, een hoge tafel of een tafel voor maximaal 6 personen. Een dun blad aan een lange tafel bevestigen kan een paar problemen veroorzaken. Tijdens het gebruik kan een dun blad doorbuigen, omdat de dikte niet te veel gewicht kan dragen. Om dit te compenseren kan een centrale poot worden gemonteerd.

Een dik tafelblad voor een pluchen look

Eik, walnoot, essen... je bent een houtliefhebber en al deze soorten zijn geweldige materialen om waardevolle meubels voor je huis van te maken.
Of het nu een boerderijtafel is of een tafel in industriële stijl, je houdt van de rijke stijl die deze tafels met dikke bladen in je eetkamer brengen.
Maar tafelbladen van een bepaalde dikte zien er alleen goed uit op een grote tafel van minstens 2 meter lang. Meet je eetkamer op om er zeker van te zijn dat je nieuwe tafel de juiste maat heeft. Of overweeg een simulatie op basis van een foto van je kamer.
Vergeet tot slot niet dat massief houten bladen speciale zorg nodig hebben. Breng regelmatig olie aan om het te beschermen tegen vocht en insecten. Beschermend glas kan ook een goede oplossing zijn.

Een bedrieglijk dik tafelblad

Wist je dat er tafelmodellen zijn die een beetje sjoemelen met de dikte van hun blad? Het houten blad lijkt dik, maar is eigenlijk hol van binnen.
De gebruikte materialen, zoals gelamineerd melaminehout, maken het meubel lichter dan massief hout. Het voordeel? Terwijl je het uiterlijk van een houten tafel met een dik blad behoudt, krijg je een meubel dat lichter en gemakkelijker te verplaatsen is. De dikte van een tafelblad wordt immers niet gemeten in grammen, maar in centimeters?
Je bent lichter, maar je behoudt de natuurlijke uitstraling van hout met een kwaliteitsafwerking: beuken imitatieblad of eikenkleur, de keuze is aan jou!
Een ander voordeel is dat je eettafel veel voordeliger is dan een tafel met een dik massief houten blad.
Tot slot, als het op onderhoud aankomt, houd je je mdf tafelblad schoon en netjes met een eenvoudige doek.

Andere vragen die je jezelf moet stellen over de afmetingen van je eettafel:

- Hoe hoog moet je kiezen voor je eettafel?
- Hoe breed moet je kiezen voor je eettafel?
- Hoe lang moet je kiezen voor je eettafel?
- Hoe meet je een tafel op?
- Hoeveel ruimte moet elke persoon aan tafel hebben?
- Hoe moet je je gasten aan tafel plaatsen?