Het is om verschillende redenen altijd een goed idee om de afmetingen van je eettafel te weten. Door de precieze afmetingen van je tafel te kennen, weet je hoeveel mensen er aan kunnen zitten, welk type stoelen je nodig hebt en welk formaat tafelkleed je nodig hebt.
Rond, ovaal, rechthoekig of vierkant, hoe kies je de grootte van je eettafel? Hoeveel ruimte moet je overlaten om vrij te bewegen in de eetkamer? Hoe meet je een tafel op? Wij leggen alles uit.

Table à manger en bois, moderne, sur grand tapis gris.

Hoe meet je een eettafel op? Ons advies

Een ronde tafel opmeten

Als je graag mensen uitnodigt om te komen eten, vind je het waarschijnlijk ook leuk om je tafel voor de gelegenheid te versieren.
Afhankelijk van de grootte kan een ronde tafel heel gezellig zijn in een eetkamer. Maar wees voorzichtig met de afmetingen: een grote diameter kan nog steeds afstand creëren tussen elke persoon tegenover elkaar. Kies een diameter van minder dan 1,20 m voor een intiemere sfeer.
Hou je van lange tafelkleden die op de grond vallen? Meet de diameter van je eettafel en tel de hoogte op, vermenigvuldigd met twee. Deze metingen geven je de diameter van je tafelkleed.
Hoe meet je je eettafel? Ter herinnering: de diameter van een tafel wordt gemeten in centimeters met behulp van een meetlint dat aan weerszijden van het tafelblad wordt uitgestrekt. De hoogte wordt gemeten vanaf de vloer tot aan het tafelblad.

Een ovale tafel opmeten

Een ovale tafel past perfect in een smalle kamer, zelfs als het een grote kamer is.
Voor de decoratie kun je een tafelloper gebruiken of kiezen voor een rechthoekig tafelkleed dat past bij de grootte van de tafel. Tenzij je een ovaal tafelkleed op maat maakt!
Houd er rekening mee dat een tafelblad minimaal 1 meter breed moet zijn voor het plaatsen van een tafelloper.
Op ovale tafels worden meestal tafelkleden gebruikt die ongeveer twintig centimeter terugvallen, ongeacht de hoogte van het tafelblad. Meet de lengte en breedte van je tafelblad. Tel 50 cm op bij de breedte en lengte van je eettafel om de afmetingen van je tafelkleed te krijgen.

Een vierkante tafel opmeten

Net als bij de ronde eettafel kan iedereen elkaar zien aan de vierkante tafel. Het is daarom erg gezellig. Maar omdat hij zo groot is, kan hij ook veel ruimte innemen in een kleine kamer.
Hoe vind je de juiste vierkante tafel voor jouw huis? Om erachter te komen of een vierkante tafel in je keuken of eetkamer past, moet je een minimale ruimte van 90 cm toevoegen aan de afmetingen van het meubelstuk. Dit is de afstand die nodig is om een vlotte verkeersstroom rond de tafel mogelijk te maken.
Je moet zelfs 120 cm voorzien als je eettafel in de buurt van een apparaat staat, zoals een oven of koelkast. Deze extra centimeters zorgen ervoor dat de deuren open kunnen.

Een rechthoekige tafel opmeten

Ben je op zoek naar een eetkamertafel die gemakkelijk in je ruimte past? Dan is een rechthoekige tafel het meubelstuk voor jou!
Als je ervan houdt om te entertainen en je meubels voor de gelegenheid in stijl te versieren, is de rechthoekige eettafel ideaal. Hij leent zich goed voor decoratie, ongeacht de grootte of stijl. Leg een tafelloper in de kleur van je keuze over de lengte van het houten tafelblad en je bent klaar!

Hoe bereken je de grootte van je tafelkleed? Als je je rechthoekige tafel wilt bedekken met een tafelkleed om het hout te beschermen, ook dan kan de kleur neutraal of flitsender zijn, afhankelijk van de gelegenheid.
Voor een tafelkleed dat aan elke kant van de tafel 25 cm terugvalt, tel je 50 cm op bij de breedte en lengte van het blad.
Voor een tafelkleed dat op de grond valt, meet je de hoogte van het dienblad en vermenigvuldig je dit met twee. De resulterende afmetingen voeg je dan toe aan de breedte en lengte van het tafelblad.

Met de rechthoekige tafel ten slotte kun je een groot aantal gasten in maximaal comfort laten zitten. Pas echter op voor de ruimte aan het uiteinde van de tafel, die onhandig kan zijn als de tafelpoten verhinderen dat je benen erdoor kunnen of als de stoel eruit kan schuiven.

De juiste vragen om jezelf te stellen bij het kiezen van de afmetingen van je eettafel:

- Hoe hoog moet je kiezen voor je eettafel?
- Hoe breed moet je kiezen voor je eettafel?
- Hoe lang moet je kiezen voor je eettafel?
- Hoe dik moet je tafelblad zijn?
- Hoeveel ruimte moet elke persoon aan tafel hebben?
- Hoe moet je je gasten rond de tafel plaatsen?