Stapelen je boeken zich op in de woonkamer? Heb je niet genoeg opbergruimte voor je kleding? Dan heb je zeker nieuwe planken nodig! Of het nu gaat om wandplanken of een boekenkast, het installeren van nieuwe planken thuis roept een aantal vragen op. Breedte, diepte, dikte... Ja, hoe dik moet een plank zijn? De dikte van de plank is heel belangrijk. Het bepaalt hoeveel gewicht het kan dragen. Bekijk ons advies in onze koopgids voor plankenom je te helpen beslissen!

Waarom heeft de dikte van een plank invloed op het gewicht dat hij kan dragen?

Wie heeft er nog nooit planken zien buigen onder het gewicht van boeken? En dan hebben we het nog niet eens over planken die breken omdat de lading te zwaar is... U kunt deze problemen voorkomen.

Om dit te doen, is het essentieel om van tevoren te bepalen wat je wilt opbergen. De dikte van de meubels varieert naargelang de voorwerpen die je wilt opbergen.

Het gewicht van een lading op massief eiken is niet hetzelfde als op mdf-hout. Een paneel van melaminehars kan niet dezelfde belasting dragen. Daarom is het aan te raden om de dikte van je rekken te kiezen op basis van het doel.

Vraag jezelf dus af: waar ga ik deze plank voor gebruiken? Waarom zou ik deze plank kopen?

Door deze vragen te beantwoorden, kun je de juiste plank kiezen. Je voorkomt dat je fouten maakt.

Uiteindelijk krijg je een functioneel huis met de juiste opbergruimte voor een warme en gezellige sfeer.

Sur l’étagère en bois et métal, des objets sont positionnés sur les différents niveaux
De juiste plankdikte kiezen

Stijl & decor: de juiste plankdikte kiezen

Kies een houten plank

Een houten plank aan de muur kan de hele sfeer van een kamer veranderen. Witte houten meubels brengen een Scandinavische sfeer in huis. Kies een plank in Scandinavische stijl en geniet van gezellige momenten in de woonkamer. Neem de afmetingen die je nodig hebt en begin met het ontwerpen van je ruimte.

Hoe bevestig je een houten wandplank? Je kunt het beste om de meter hoekbeugels gebruiken als de plank meer dan 30 mm dik is.

En vergeet de houten klangen niet. Deze kleine stukjes zijn ontworpen om het uiteinde van een plank te ondersteunen en de stabiliteit te garanderen.

Let op: als je een plank van spaanplaat wilt installeren, is de dikte van de plank vaak minder dan 20 mm. Plaats bij het bevestigen van de plank aan de muur om de 60 cm een beugel om de stabiliteit te garanderen.

En als het gewicht dat gedragen wordt erg zwaar is, aarzel dan niet om extra beugels toe te voegen.

Een kunststof plank installeren

Wil je kind een kleurrijke plastic plank? Het zal hun kamer zeker opvrolijken. Twijfel je over de afmetingen? Reken op een plankdikte tussen 5 en 40 mm. De grootte hangt af van de spullen die je erop wilt zetten. Op zijn nieuwe plastic plank kan hij zijn favoriete boeken en videospelletjes ordenen.

Kies voor een industriële sfeer met een metalen plank

Industrieel design is de laatste seizoenen een veelvoorkomend thema. Een plank van hout en metaal draagt bij aan de industriële stijl van een eetkamer of keuken. De metalen structuur voegt stevigheid toe. Het kan minder dan 20 mm dik en al stevig zijn. Het wordt bevestigd met een klamp en/of verschillende bevestigingselementen, zoals hoekbeugels. Kies de afmetingen die je nodig hebt. Je hoeft alleen nog maar te kiezen!

Een glazen legplank als laadvlak

Hou je van een bepaald type plank? Wilt u een glazen schap? Glazen legborden zijn designgericht. Dit product heeft echter zijn eigen specifieke kenmerken:

  • Transparant, licht effect dat bij veel stijlen past
  • Bestand tegen vocht
  • Breekbaar, niet bestand tegen zware gewichten
  • Nauwgezet schoonmaken vereist

Plankdikte: de voor- en nadelen van verschillende materialen

Voordelen Nadelen
Hout- Stevigheid
- Gemakkelijke toegang
- Ontwerp
- Slechte weerstand tegen vocht
Kunststof- Lichtgewicht
- Gemakkelijk toegankelijk
- Gemakkelijk schoon te maken
- Kleur kan na verloop van tijd veranderen
Metaal- Sterkte afhankelijk van hardheid
- Gemakkelijk toegankelijk
- Ontwerp
- Schoonmaken met een geschikt schoonmaakmiddel

Vind de plank van je dromen op IDmarket.com

Iedereen zou toegang moeten hebben tot designdecor tegen lage prijzen. In hout of metaal, ID Market biedt rekken aan onklopbare prijzen! U vindt het trendy meubel van uw keuze.
U hoeft niet te wachten, plaats uw bestelling in een paar klikken! U ontvangt uw product zo snel mogelijk.

Meer informatie nodig? Kom meer te weten voor je planken koopt:
- Diepte planken
- Hoogte planken
- Materialen planken
- Bevestigingen planken
- Beugels planken