Wil je een houten wandplank in je keuken installeren? Maar hoe bevestig je een plank? Geen fan van doe-het-zelven? Geen probleem!

Het bevestigen van opbergplanken is niet erg ingewikkeld. Je hoeft alleen maar te weten hoe je de plankbevestigingen plaatst, de plank op de beugels monteert en de waterpas controleert voordat je klaar bent. Hier vind je alle gedetailleerde uitleg over planken!

Hoe hang ik een wandplank op? Instructies voor gebruik

Wandplanken geven elke kamer een designaccent. Daarom wil je beginnen met het ophangen van planken. Hoe bevestig je planken aan de muur? Je hoeft geen doe-het-zelfcursus te volgen. Volg gewoon deze 4 eenvoudige stappen:

Stap 1: Planken bevestigen & gereedschap

Je hebt geen hele set gereedschap nodig om planken te boren en te bevestigen. Je hebt alleen het juiste gereedschap nodig. Zorg dat je de volgende materialen hebt:

  • Een potlood
  • Een boormachine
  • Schroevendraaier
  • Waterpas
  • Meetlint
  • Schroevendraaier
  • Schroeven
  • Vierkantjes of keggen indien nodig


Al deze gereedschappen zijn gemakkelijk te vinden in een standaard gereedschapskist.

Dans une chambre d’enfant, des étagères à fixation invisible sont disposées sur le mur blanc. Des jouets sont placés sur les tablettes blanches.
Plankbevestigingen aanpassen aan de functie

Stap 2: Bepaal waar u uw wandplanken wilt plaatsen

Naast een kast of boven een console... Zoek eerst de ideale plek voor uw opbergbeugels. We raden u aan om de onderdelen van uw schappen te kiezen op basis van uw behoeften. Waarvoor zal de wandplank gebruikt worden? Zo weet je hoe groot hij kan worden en hoeveel gewicht hij kan dragen.

Het gewicht van de opslag en ondersteuning zal anders zijn op een wand voor prullaria of voor een boekenkast.

Markeer met je potlood de schroefgaten voor de bevestigingen (beugels, klampen, enz.) op de gewenste steun. Gebruik een waterpas om te controleren of je plank loodrecht staat.

Tip:
Moet je meerdere wandplanken bevestigen? Gebruik een meetlint om van tevoren de gewenste ruimte tussen de verschillende opbergsteunen te berekenen.

Stap 3: Schroef de wandplankbeugels in de muur

Je komt dicht bij het doel! Plaats de eerste beugel op de markering. Draai vervolgens de schroeven erin met een elektrische boor of schroevendraaier. Ga terug naar de waterpas en controleer of je nog steeds recht staat door het tweede vierkantje te plaatsen. Zo ja, schroef dan vast.

Goed om te weten: er zijn onzichtbare plankbevestigingen. Glazen planken, die erg populair zijn in badkamers en keukens, geven met hun strakke lijnen een lichte indruk.

Maar hoe hang je een plank op zonder beugel? Je hebt een plank nodig die speciaal voor dit doel is ontworpen. Onzichtbare planken worden bevestigd met ankerplaten en pluggen die zijn aangepast aan het type muur.

Het is mogelijk om een wandplank te bevestigen zonder gaten te boren. Deze techniek is erg praktisch voor kleine planken. Hierbij wordt bijvoorbeeld een matzwarte metalen plank vastgelijmd met ultrasterke lijm en/of een geschikte, zeer sterke lijm.

Stap 4: Bevestig de plank of steun van je keuze aan de beugels

De laatste stap voor het einde... Het enige wat nog rest is het stabiliseren van de wandplank. Gebruik hiervoor schroeven of pluggen (die beter bestand zijn tegen gewicht) om de opbergsteun vast te maken aan de beugels die al op de muur zitten.

Plaats de plank op de beugels en markeer de gaten onder de plank voor de bevestigingsschroeven.
Plaats de plank terug op de juiste markeringen op de beugels. Schroef het geheel vast om het af te maken. Je plank zit nu stevig op zijn plaats. Je kunt er nu je persoonlijke spullen op zetten.

Plankbevestigingen: de grootte van de beugels kiezen

Wist je dat? De grootte van de beugels bepaalt het gewicht dat door de constructie wordt ondersteund. Ben je van plan om een paar spullen uit te stallen in je slaapkamer? Dan kun je kiezen voor beugels met standaardafmetingen, zoals D 13 x H 13.

Aan de andere kant, voor een meubel dat ontworpen is om zware lasten te dragen, overweeg grotere beugels, zoals D 20 x H 20 of D 50 x H 30. De keuze hangt af van je smaak en verwachtingen. Je kunt ook het aantal beugels vermenigvuldigen om meer stevigheid te garanderen.

Kortom, volg de 4 stappen voor het bevestigen van een wandplank: zorg voor het juiste gereedschap, bepaal de locatie en bevestig de beugels, daarna de plank. En de installatie zal vlot verlopen. Op ID Market vind je de wandplank van je dromen, beschikbaar voor levering en tegen miniprijzen!

Hebt u nog een paar vragen voordat u een plank koopt? Kom meer te weten:
- Hoe diep moet je kiezen voor je planken?
- Hoe hoog moet je kiezen voor je planken?
- Hoe dik moet je kiezen voor je planken?
- Welk materiaal moet je kiezen voor je planken?
- Hoe moet je je planken bevestigen met beugels?