Geen rommel meer in de woonkamer! Het huis heeft nieuwe opbergruimte nodig. Je hebt besloten om een wandplank te installeren. Er zijn verschillende bevestigingsoplossingen beschikbaar. Maar de beugel is het meest gebruikte bevestigingssysteem. En met een goede reden: het is stijlvol, gemakkelijk te bevestigen en aanpasbaar. De vraag is dus: hoe kies je een beugel voor een plank?

Volg ons advies! Onze koopgids voor planken helpt je de beste beugels voor je stellingkast te kiezen.

Je beugel kiezen: ontdek de verschillende soorten muurbeugels

Je hebt je keuze gemaakt! De beugel heeft uw aandacht getrokken. Nu is het tijd om het juiste type beugel voor jou te kiezen. Je hebt niet dezelfde behoeften, afhankelijk van de steun, de muur, de belasting of bepaalde specifieke kenmerken: design, decoratie, enz

Er zijn twee hoofdtypen plankbeugels:

  • Vaste beugels
    Met hun zichtbare staanders worden ze aan de muur vastgeschroefd met schroeven en/of pluggen die aangepast zijn aan het type muur. Ze kunnen verstevigd worden om een grotere belasting aan te kunnen.
  • Klembeugels
    Ze worden vaak gebruikt voor glazen legplanken en zijn geschikt voor elk type ondersteuning. Hun draagvermogen is echter vrij laag.

Opmerking - De standaardafmetingen voor plankbeugels zijn : D 13 x H 13, D 20 x H 20, D 50 x H 30.

Wil je een zilverkleurige metalen plank in je keuken installeren? Wandbeugels kunnen symmetrisch of niet-symmetrisch zijn. Soms is de ene lengte langer dan de andere. Dit verdeelt het gewicht gelijkmatiger voor een groter draagvermogen.

Je vindt deze wandplank er mooi uitzien. Maar heb je nagedacht over de functie? We raden je aan om je beugels te kiezen op basis van het gewicht dat het meubel kan dragen.

Goed om te weten:
Wandbeugels hebben een maximaal draagvermogen. Dit staat bekend als het "maximale draagvermogen".

Sur une paroi couverte de carreaux blancs, trois longues étagères sont installées
De juiste beugels voor je rekken kiezen

Wandbevestiging: welke vorm moet je kiezen voor je plankbeugels?

Gekleurd, ijzer of design, er is een ruime keuze aan beugelvormen. Ben je op zoek naar een zwarte of bruine metalen beugel? Voel je meer voor witte houten beugels voor boven een console? Je vindt zeker wat je zoekt!

  • De eenvoudige beugel
    Makkelijk te herkennen, hij heeft één staander die aan de muur wordt bevestigd. De andere ondersteunt de plank. Over het algemeen worden beugels op de hoek van elk uiteinde van een meubelstuk geplaatst. Ze worden aanbevolen voor lichte en middelzware belastingen.
  • Versterkte beugels
    Deze zijn versterkt naast de basisstaanders. Ze ondersteunen zware accessoires - voor middelzware tot zware belastingen.
  • Klembeugel
    Twee in hoogte verstelbare klemmen worden gebruikt om de beugel vast te zetten. Dit houdt de plank op zijn plaats.
  • Design beugels
    De esthetische aantrekkingskracht van deze beugels maakt ze een essentieel onderdeel van elk interieur. Eenvoudig, versterkt of met clips, het is net zo functioneel als de eenvoudige beugel.
  • Beugel of zijmontage
    Perfect voor een eigentijdse omgeving, is de wandbeugel in offset. Hij wordt gewaardeerd om zijn ingetogen elegantie.
  • De garderobebeugel
    Deze driehoekige beugel biedt een aantal opbergmogelijkheden. De onderste staanders ondersteunen niet alleen de plank, maar kunnen ook worden gebruikt om kleding op te hangen (hangers, kettingen, sjaals, enz.).

Andere soorten plankbeugels :

  • Inklapbare beugels
    Ideaal voor kleine ruimtes.
  • Inklapbare beugels
    Handig omdat ze gemakkelijk kunnen worden ingeklapt.
  • De verstelbare dieptebeugel
    Dit is geen echte plankbeugel, maar kan een houten of stalen plank aan de muur ondersteunen.

Product(en): Welke hoek voor een plank?

Wandplankbeugels zijn gemaakt van verschillende materialen: staal, hout, ijzer, enz. Hun samenstelling bepaalt hun gebruik. Om de beste keuze voor jouw behoeften te maken, is hier een overzichtstabel:

PlankbeugelsBelangrijkste kenmerken
StaalStevig en aantrekkelijk
HoutStevig en aantrekkelijk
AluminiumDun en vochtbestendig
SmeedijzerZeer aantrekkelijk en sterk
KunststofZuinig en waterbestendig


Kijk in onze online winkel - IDMarket.com- voor al onze voordelige planken en opbergbakken voor aan de muur. Je kunt kiezen uit een breed assortiment planken met beugels om je documenten en persoonlijke spullen netjes op te bergen. Profiteer van snelle verzending en levering aan huis.

Wil je een paar dingen weten voordat je planken koopt? Bekijk onze tips en adviezen!
- Hoe diep moet een plank zijn?
- Hoe hoog moet een plank zijn?
- Hoe dik moet een plank zijn?
- Van welk materiaal moet een plank gemaakt zijn?
- Hoe moet een plank bevestigd worden?