Het dag-/nachtrolgordijn - ook bekend als een jaloezie - is zowel stijlvol als uiterst praktisch voor dagelijks gebruik en is uitgerust met verstelbare horizontale lamellen, waarmee je de hoeveelheid licht die de kamer binnenkomt kunt regelen. Dankzij een eenvoudig te bedienen verstelmechanisme kun je het licht in huis dimmen of verbergen. Hoe werken deze jaloezieën? Kleur, grootte, montagesysteem, prijs: met welke criteria moet je rekening houden voor je een dag-/nachtrolgordijn koopt? Wil je je ramen beschermen, maar weet je niet zeker welk mechanisme het beste bij je past? Volg ons advies over het kiezen van je rolgordijnen en gordijnen.

Wat is een dag- en nachtrolgordijn?

Je bent net verhuisd en bent op zoek naar een praktisch, aantrekkelijk en goedkoop product om het interieur van je huis te beschermen tegen nieuwsgierige buren en om het licht te dimmen? Kies voor dag- en nachtrolgordijnen!

Dag- en nachtjaloezieën worden geïnstalleerd aan de binnenkant van je openingen (ramen, terrasdeuren, erkers, enz.) en bestaan uit stroken verstelbare horizontale stof die bevestigd zijn aan een dubbele rol. De lamellen zijn min of meer ondoorzichtig, afhankelijk van de kleur en het materiaal van de screendoek, en kunnen geheel of gedeeltelijk worden uitgetrokken over de beglazing door een eenvoudige handeling van een ketting of trekkoord. Met het rolgordijn kun je de mate van verduistering kiezen: volledig neergelaten voor maximale duisternis, half neergelaten voor halfduisternis of volledig opgetrokken om het zonlicht binnen te laten. De mate van verduistering die kan worden bereikt varieert van product tot product, maar ligt meestal rond de 50% tot 60%.

Dag- en nachtjaloezieën werken volgens hetzelfde principe als jaloezieën, maar hebben over het algemeen bredere stoffen lamellen en een meer design, gezellige zebra-look, die beter past in huis.



Chambre baignée de lumière avec store jour nuit blanc aux fenêtres
Het installeren van een nachtgordijn in een slaapkamer beschermt je privacy
tegen nieuwsgierige ogen en je slaap tegen zonnestralen

Waarom een nachtgordijn voor je ramen installeren?

Het dag-/nachtrolgordijn is vrij recent op de meubelmarkt gekomen en heeft zichzelf snel gevestigd als een essentieel accessoire voor een geslaagd interieurontwerp. Geen wonder! Elegant en stijlvol, dag/nacht verduisterende gordijnen zijn gemakkelijk te gebruiken, zeer praktisch en modulair, met een tijdloos zebrapatroon.

Dag-/nachtgordijnen zijn uiterst praktisch voor dagelijks gebruik, omdat je het licht in de kamer naar wens kunt dimmen. Overdag kun je zoveel mogelijk zon binnenlaten en 's avonds kun je de kamer in het donker dompelen. Dag-/nachtgordijnen zijn net zo effectief als verduisterende gordijnen om je tegen inkijk te beschermen en je rust te garanderen. Zin in een siësta in je woonkamer in de namiddag? Je make-up aanbrengen in het natuurlijke licht van je badkamer en dan genieten van de privacy van je douche? Pas de hoogte van je rolgordijn aan je gewoonten aan.

Met een dag-/nachtgordijn voor je raam kun je :

  • Je privacy beschermen tegen de buren
  • Het licht doseren naargelang je dagelijkse activiteiten
  • Een decoratief en design tintje aan je ramen toevoegen (kleur, materiaal, enz.)
  • Genieten van zonlicht in je woonkamer zonder verblind te worden door de zon
  • Garandeer verduistering terwijl je slaapt
  • Geef een origineel tintje aan je interieur met zijn zebra-look

Hoe werkt een dag-/nachtrolgordijn?

Om het mechanisme volledig te begrijpen, moet je weten dat een dag-nachtrolgordijn uit 3 onderdelen bestaat:

  • Stroken van min of meer ondoorzichtige screendoek of gaas
  • Een dubbele rol in een buis
  • Een bedieningssysteem zoals een ketting of koord
  • Zijdelingse bevestigingsbeugels

De hoogte van het dag-/nachtrolgordijn kan eenvoudig worden aangepast door aan de ketting of het koord te trekken. Het mechanisme om de positie van het rolgordijn te veranderen is heel eenvoudig te bedienen. Dankzij het dubbele rolsysteem hoef je alleen maar de twee parallelle stroken stof in of over elkaar te schuiven om de helderheid aan te passen.

De kwaliteit en kleur van de stof zijn ook belangrijk. Een polyester stof combineert een hoog niveau van bescherming tegen de zon met een zeer moderne look, vooral op een aluminium raamkozijn. Wit, lichtgrijs of donkergrijs: hoe donkerder de kleur van de stof, hoe meer je kunt verbergen. Met een wit rolgordijn heb je meer lichtinval.

Montagemogelijkheden voor een dag-/nachtrolgordijn

Er zijn verschillende opties om je rolgordijn te monteren:

  • Montage zonder boren of schroeven: het dag-/nachtrolgordijn wordt opgehangen met twee haken die aan het raam worden bevestigd. De bevestigingsclips zorgen ervoor dat het rolgordijn stevig op zijn plaats wordt gehouden. Dit systeem is echter alleen mogelijk bij niet te dikke ramen en bij rolgordijnen van gemiddelde lengte.
  • Geboorde installatie: het rolgordijn wordt aan beide kanten van het raam aan de muur bevestigd voor optimale stabiliteit.

Hoe kies ik een dag-/nachtgordijn?

Om het juiste model dag-/nachtrolgordijn voor je huis te kopen, kies je een product :

Afhankelijk van de afmetingen van je ramen

Kies een rolgordijn met de juiste afmetingen om alle beglazing te bedekken: de breedte en hoogte van het rolgordijn moeten passen bij je openingen. Er is tegenwoordig een breed scala aan producten in alle maten op de dag-/nachtjaloeziemarkt. Als je ramen echter een atypisch formaat hebben, kies dan voor rolgordijnen op maat.

Passend bij je interieur

Zorgvuldig design komt tot uiting in elk detail. Kies voor felgekleurde jaloezieën voor een originele uitstraling, of wit voor een strakke, minimalistische look, en vergeet vooral niet om jaloezieën te kiezen die bij je inrichting passen. Weet je niet zeker welke kleur je moet kiezen? Vraag een vriend om advies.

Afhankelijk van je budget

Je hoeft niet veel geld uit te geven om je ramen te voorzien van dag- en nachtgordijnen. ID Market biedt je een ruime keuze aan voordelige verduisterende rolgordijnen en gordijnen. Deze jaloezieën met polyester lamellen en een eenvoudig te bedienen hefmechanisme zullen je overtuigen met hun stijlvolle zebra-look. Dag- en nachtgordijnen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, passend bij je inrichting. Profiteer van thuisbezorging en snelle verzending.

Meer weten over jaloezieën en gordijnen? Raadpleeg onze adviesgidsen:

- Een rolgordijn installeren zonder boren
- Hoe kies je een verduisterend rolgordijn?
- Welke stof voor een rolgordijn?
- Hoe kies je een isolerend gordijn?

Voordat je je dag-/nachtrolgordijn koopt, moet je nog een aantal andere dingen overwegen:

- Welke afmetingen voor een rolgordijn?
- Hoe installeer je een rolgordijn?
- Stappen voor het schoonmaken van een rolgordijn
- Hoe repareer je een lamellenrolgordijn?