Om de kwaliteit van de slaap te verbeteren of om zich aan te passen aan de morfologie van een opgroeiend kind, moet het beddengoed regelmatig vervangen worden. Er wordt bijvoorbeeld geschat dat een matras gemiddeld om de 10 jaar moet worden vervangen. Natuurlijk is dit slechts een gemiddelde en kunnen er andere redenen zijn om het bed, de lattenbodem en de matras te vervangen. De gids en het advies over beddengoed van ID Market helpen u om de kwaliteit van uw beddengoed en uw slaap te behouden.

Ons advies over wanneer u uw beddengoed moet vervangen

Er zijn verschillende redenen om uw beddengoed geheel of gedeeltelijk te vervangen. ID Market bekijkt de belangrijkste momenten om uw bed te verschonen.

Je bed verschonen voor een opgroeiend kind

De eerste grote verandering van beddengoed vindt plaats tijdens de kindertijd, wanneer uw jongste kind opgroeit en geleidelijk zijn ledikant verlaat voor een bed dat is aangepast aan zijn leeftijd. Vanaf de leeftijd van 2 of 3 jaar, afhankelijk van het gedrag van het kind, kun je afstappen van de lattenbodems en kiezen voor een ledikant. Wiegjes die dicht bij de grond staan om het risico op vallen te minimaliseren, zijn bijzonder populair bij kleintjes.

Als ze tieners zijn, is dit de perfecte gelegenheid om je kind zijn of haar "grote" bed te laten kiezen. Niet alleen de stijl van het frame, maar ook het beddengoed kan worden aangepast aan de behoeften van een zware slaper door te kiezen voor een traagschuimmatras. Geef je tiener rond de leeftijd van 14-15 jaar de keuze uit bed + lattenbodem + dekbed + kussen.

Welk bed voor welke leeftijd? Dit hangt af van individuele voorkeuren, maar over het algemeen moet je rekening houden met :

LeeftijdType bed
Babybed (spijlen, paraplu, enz.)
Van 2 ½ - 3 jaarJuniorbed, laag kinderbed
vanaf 10 jaarKlassiek kinderbed
14-15 jaarTweepersoonsbed

Je boxspring en matras vervangen: wat zijn de tekenen?

Na een paar jaar woelen en draaien in onze slaap, wordt de matras soms oncomfortabeler dan al het andere. Stel jezelf de juiste vragen:

  • Word je wakker met lichaamspijn?
  • Is de matras minder stevig en voelt ze hol aan?
  • Slaapt u minder goed en minder lang?
  • Hebben de latten hun stevigheid verloren?
  • Is uw lattenbodem en/of matras meer dan 10 jaar oud?


Als het antwoord op een van deze vragen ja is, dan is het tijd om het beddengoed te vervangen. Voor een echt goede nachtrust is een kwaliteitsmatras niet genoeg. Er moet ook een goede bodem onder liggen.

ID Market tips: verleng de levensduur van je matras door het regelmatig schoon te maken. Stofzuig (gereinigd) ten minste elke 6 maanden aan elke kant van het matras om het te ontdoen van stof, dode huid en huismijt.

Lit avec tête de lit capitonnée marron, oreillers et couettes blancs
Wanneer en hoe moet u uw beddengoed vervangen?

Ons advies over het kiezen van beddengoed

Gemiddeld brengen we 1/3 van ons leven slapend door. Voor uw gezondheid en comfort moet u dus het juiste beddengoed kiezen voor uw individuele behoeften.

Je bedbodem kiezen: lattenbodem of vering?

Er zijn verschillende soorten bedbodems: lattenbodems, verende bodems, boxsprings, enz. De meest gangbare zijn meestal met een systeem van min of meer uit elkaar geplaatste latten of met veren.

TypeVoordelenNadelen
LattenbodemGoede lichaamsondersteuning, geventileerde matrasJe hebt minstens 16 latten nodig om comfortabel te liggen
VeerbodemUitstekende ondersteuningAlleen compatibel met een springveer matras, kortere levensduur dan een lattenbodem
BoxspringGoedkoop in aanschaf, de stof beschermt de lattenbodemSlechte matrasventilatie, bevordert vochtigheid van de matras


Als u kiest voor lattenbodems, kies dan voor modellen met minstens 16 latten en, indien mogelijk, een versterkte lendenstreek. ID Market helpt u uw beddengoed te vernieuwen zonder de bank te breken met comfortabele bedden en bodems.

Lattenbodem en matras combineren

Niet alle combinaties van boxspring en matras zijn mogelijk, dus om het comfort 's nachts en de kwaliteit van de slaap te bevorderen, zijn dit de paren die u moet kiezen.

Voor stevige tot zeer stevige ondersteuning :

  • Lattenbodem + veermatras
  • Lattenbodem + traagschuim matras
  • Lattenbodem + latex matras


Voor een zachte ondersteuning kies je voor een combinatie van een lattenbodem en een binnenveringmatras.

Bent u op zoek naar een lattenbodem voor uw traagschuim of latex matras? ID Market biedt een ruim assortiment bedden tegen lage prijzen voor een comfortabele nachtrust. Bekijk onze bedbodems, zodat u weer heerlijk in uw slaapkamer kunt liggen. Met een ergonomisch kussen en een dekbed met fleece-effect in de logeerkamer is je huis nog nooit zo gezellig geweest!

Er zijn veel verschillende soorten bedden, dus lees onze gidsen om de juiste keuze te maken:
2-persoonsbed
1-persoons kinderbed
Bed met commode
Bed in Zweedse stijl

Andere dingen die je moet overwegen voordat je je beddengoed kiest:
Welke lattenbodem moet je kiezen?
Welke maat bed moet je kiezen?
Hoe moet je je bed neerzetten?