De kwaliteit van onze slaap hangt af van een aantal belangrijke criteria, zoals de lattenbodem, de matras en het kussen, maar wist je dat het ook afhangt van de plaatsing en de oriëntatie van het bed in de kamer? Het inrichten van een slaapkamer voor een kind of een volwassene kan voor veel mensen een bron van hoofdpijn zijn, wat leidt tot vragen als: "hoe moet ik het bed in de kamer plaatsen? of "in welke richting moet ik het bed plaatsen? ID Market kan u helpen de beste plaats en de juiste oriëntatie voor uw bed te vinden, zodat elke nacht synoniem is met rust en welzijn.

Heb je advies nodig over hoe je je slaapkamer moet inrichten, je matras moet kiezen, wanneer je je lattenbodem moet vervangen of welke maat bed je moet kiezen? Om de antwoorden op al uw vragen te vinden, nodigt ID Market u uit om onze gids voor het kopen van beddengoedte ontdekken!

Hoe plaatst u uw bed in uw slaapkamer?

Als we ongeveer een derde van ons leven slapend doorbrengen, is het duidelijk dat de positie van het bed in een slaapkamer van het grootste belang is. Bepaalde technieken, zoals Feng Shui of Vastu Shastra, zijn erop gericht om harmonie te creëren in elke kamer van je huis. Gebruikmakend van deze principes, lees je hier hoe je de indeling van je slaapkamer kunt optimaliseren om een goede nachtrust en gezondheid te bevorderen.

De kunst van Vastu Shastra voor het plaatsen van je bed

Het doel van de Indiase architectuurfilosofie Vastu Shastra is om de energiestroom in een ruimte te optimaliseren. Deze eeuwenoude kunst, de voorouder van Feng Shui, suggereert ook principes die moeten worden toegepast voor een meer rustgevende slaap en een meer vervuld leven. Volgens de voorschriften van deze wetenschap moet de slaapkamer van de ouders zich in het zuidwesten van het huis bevinden, moet deze het grootst zijn (een goede manier om te weigeren je ouderslaapkamer af te staan aan je kinderen), mag het bed niet in een hoek staan en mag het hoofd niet naar het noorden gericht zijn.

Feng Shui

Feng Shui is een oude Chinese kunst waarbij je je huis harmoniseert om positieve energie te creëren. Volgens deze methode verbetert het plaatsen of oriënteren van het bed in je slaapkamer op een bepaalde manier, in overeenstemming met het magnetische veld van de aarde, de circulatie van energie en heeft het gunstige effecten op je slaap, je gezondheid en je leven in het algemeen. De regels die je moet volgen zijn als volgt:

  • Zet je bed verder weg van de deur van je slaapkamer
  • Plaats het hoofdeinde van je bed tegen een muur
  • Plaats je bed niet onder een raam of tussen twee openingen
  • Als je slaapkamer klein is, plaats je bed dan in een hoek om de circulatie in de kamer te verbeteren en ruimte vrij te maken


Voeg hier nog enkele extra decoratie- en lay-outtips aan toe, zoals de plaatsing van meubels en de kleur van elke muur: zachte pastelkleuren worden aanbevolen, terwijl zwart en rood kleuren zijn die je beter kunt vermijden.

Wat is de beste oriëntatie van het bed voor een goede nachtrust?

Feng Shui en de Vastu Shastra raden aan om naar het oosten te kijken. Of je nu een kind of een volwassene bent, dit is de beste manier om goed te slapen en te ontspannen. Deze oriëntatie stimuleert het geheugen en de concentratie en maakt je wakker met energie. Voor Feng Shui zorgt het plaatsen van je bed met het hoofd naar het noorden voor een rustgevende slaap, maar niet voor de Indiase cultuur, waar deze richting een daling van de bloeddruk veroorzaakt. De andere richtingen, west en zuid, zijn neutraal en worden niet aanbevolen.

Orientation du lit
Ons advies om de juiste oriëntatie voor je bed te kiezen

Hoe bepaal je je ideale oriëntatie?

De Kua-getallenmethode

Volgens de principes van Feng Shui is er een methode om je ideale oriëntatie te vinden op basis van je geslacht en geboortedatum. Als je eenmaal je Kua-getal weet, kun je je bed in de meest gunstige richting plaatsen voor je slaap. Geef de voorkeur aan noordoostelijke, noordwestelijke, westelijke en zuidwestelijke oriëntaties voor de nummers 2, 6, 7 of 8, en noordelijke, zuidelijke, oostelijke of zuidoostelijke oriëntaties voor de nummers 1, 3, 4 of 9.

Hoe bereken je je Kua-getal?

- Tel de laatste 2 cijfers van je geboortedatum bij elkaar op
- Als het resultaat groter is dan 9, tel dan de twee cijfers bij elkaar op
- Als je een man bent, trek dan het resultaat af van 10 (9 als je na 2000 geboren bent) en als je een vrouw bent, tel er 5 bij op (6 als je na 2000 geboren bent) om je Kua nummer te krijgen.
- Als je Kua-getal 5 is, vervang het dan door 2 als je een man bent en 8 als je een vrouw bent.

Culturen, tradities en populaire overtuigingen zijn talrijk en soms tegenstrijdig. Als jij of je kinderen slaapproblemen hebben, kun je het beste verschillende richtingen uitproberen en de richting kiezen die je het prettigst vindt.

Omdat een goede oriëntatie niet genoeg is voor een goede nachtrust, kan ID Market je ook helpen om het beste bed voor je slaapkamer te vinden, en tegen een lage prijs!
Ontdek onze verschillende bedtypes:
Bed voor 2
Bed voor 1
Bed met opbergbox
Bed met Scandinavisch design

En andere beddentips:
Wanneer moet je je beddengoed vervangen?
Waarvoor dient een lattenbodem?
Wat zijn de verschillende bedmaten?