Hoe kun je je huis naar buiten uitbreiden zonder nieuwe kamers in huis te hoeven bouwen? Met een pergola natuurlijk! De pergola is een echt schaduwrijk onderkomen om in de tuin van mooi weer te genieten en kan midden op je perceel of op het terras naast het huis worden geïnstalleerd.

Gemaakt van hout of aluminium, met verstelbare lamellen of een uitschuifbaar dak, er zijn allerlei soorten pergola's. ID Market geeft je een paar tips om je pergola goed te onderhouden en de levensduur te verlengen.

Heeft u vragen over het plaatsen van een pergola? Welke vergunning heb ik nodig voor een pergola? Heb ik een bouwvergunning nodig voor een pergola? Volg de gids voor de stappen die u moet nemen voordat u een pergola in uw tuin kunt installeren.

Pergola: welke vergunning is vereist?

Welk type pergola je ook installeert op je terras, of het nu een aangebouwde of vrijstaande pergola is, je moet weten dat de wetgeving voor al deze constructies hetzelfde is. De vereiste bouwvergunning hangt enkel af van de oppervlakte van je installatie.

- Als uw gebouw een oppervlakte heeft van minder dan 5 m²: er is geen vergunning nodig;
- Tussen 5 m² en 20 m²: u moet een voorafgaande werkverklaring indienen bij uw gemeente;
- Voor elk gebouw groter dan 20 m²: u moet een bouwvergunning aanvragen.

Opmerking: voor de pergolamodellen die door ID Market worden aangeboden, is geen bouwvergunning van uw gemeente nodig, aangezien hun voetafdruk kleiner is dan 20 m².

Une pergola surplombant une terrasse végétalisée
Welke vergunningen heb ik nodig om een pergola te installeren?

Hoe gaat u te werk?

Bouwvergunning

Welk type constructie je ook plant (serre, uitbouw of pergola), als het vloeroppervlak groter is dan 20 m², moet je je installatie registreren door een bouwvergunning aan te vragen bij de gemeente.

Om je aanvraag samen te stellen, moet je het relevante CERFA-formulier, een plan van het project, een beschrijving van het project, een grafisch document en foto's indienen.

Vervolgens moet je twee maanden wachten tot de stedenbouwkundige vergunning wordt toegekend en de werken van start gaan.

Voorafgaande aangifte van werken

De formaliteiten voor een voorafgaande verklaring van werken zijn ongeveer dezelfde, maar zonder de wachttijd voor het vooronderzoek.
Je moet weten dat je een beroep kunt doen op een bouwprofessional om deze administratieve formaliteiten af te handelen, wat de kans op aanvaarding van je project zal verhogen.

Naleving van de stedenbouwkundige voorschriften (PLU)

Voordat je je pergola installeert, is het raadzaam om het PLU (Plan local d'urbanisme) te raadplegen om te weten te komen welke voorschriften van kracht zijn in jouw gemeente.

Voor het plaatsen van een pergola gelden bepaalde regels. Er is een minimale afstand vereist tussen de pergola en de grens van je eigendom, d.w.z. de grens vlakbij je buren of de openbare weg.

Artikel R111-18 van de Franse stedenbouwkundige code bepaalt dat de afstand tussen de pergola gelijk moet zijn aan de helft van de hoogte. Over het algemeen raden we aan om ongeveer 2 tot 3 meter afstand te laten tussen je pergola en je tuinafscheiding.

Als je twijfelt over de vergunningen die nodig zijn om je pergola te installeren, neem dan contact op met de afdeling ruimtelijke ordening van je gemeente.

- Een pergola installeren in een beschermd gebied

De plaatselijke stedenbouwkundige voorschriften kunnen nog strenger zijn als je huis zich in een beschermd gebied bevindt. Met andere woorden, in een beschermd gebied of in de buurt van een monumentaal gebouw. In dit geval is voor alle soorten pergola's een voorafgaande toestemming voor installatie vereist, en soms zelfs de toestemming van de Architectes des Bâtiments de France.

Sancties

Als uw pergola tussen 5 m² en 20 m² groot is, moet u deze registreren bij de gemeente, maar hoeft u geen bouwvergunning aan te vragen. Het niet naleven van deze verplichting is een strafbaar feit. De straffen hiervoor kunnen streng zijn: je kunt een boete moeten betalen of de installatie moeten vernietigen.

Ook als u de vereiste afstand tot uw buren niet respecteert, moet u uw pergola afbreken.

Wees op je hoede, want als je het nog eens doet, kun je een flinke boete krijgen.

Alles wat je moet weten over het onderhouden van je pergola:

- Hoe installeer je een pergola?
- Hoe bevestig je een pergola aan de grond?
- Hoe bevestig je een pergola aan een terras?
- Hoe bescherm je een pergola?
- Hoe maak je een pergola schoon?
- Is een pergola belastbaar?
- Hoe richt je een pergola in?
- Hoe decoreer je een pergola?