Ben je van plan om een pergola in je tuin te bouwen? Het is een geweldig idee om een schuilplaats te hebben om buiten te ontspannen! Maar weet je eerst hoe je een pergola moet installeren? Afhankelijk van het type pergola (aanbouw of vrijstaand) zal de installatie niet hetzelfde zijn. ID Market kan u adviseren over de te gebruiken materialen voor een succesvolle installatie.

Zodra uw pergola is geïnstalleerd, hoeft u alleen nog maar jarenlang te genieten van deze speciale ruimte in uw tuin.

Of de pergola nu gemaakt is van hout, smeedijzer, PVC of aluminium, er zijn een aantal tips voor het onderhoud van uw pergola. Volg de aanbevelingen van ID Market om je pergola er zo goed als nieuw uit te laten zien!

Hoe installeer je een tuinpergola?

Heb je net een pergola gekocht? Om ervoor te zorgen dat uw pergola goed wordt geïnstalleerd, is elke fase belangrijk en moet ze in de juiste volgorde worden uitgevoerd:

Voorafgaande administratieve formaliteiten

Zelfs als je geen bouwvergunning hoeft aan te vragen voor een gebouw met een oppervlakte van minder dan 20 m², moet je pergola waarschijnlijk wel worden aangegeven bij de gemeente voordat je aan de slag gaat.

Dit is een verplichte formaliteit voor de installatie van pergola's met een oppervlakte tussen 5 m² en 20 m². En als je de pergola niet op je terras installeert, moet je nog steeds een betonnen plaat leggen waarop je constructie wordt bevestigd. Als je wilt, kun je dit werk natuurlijk door een vakman laten uitvoeren.

De grond voorbereiden

Welk type pergola je ook kiest (met een dak met verstelbare lamellen of een oprolbaar doek) en wat de functie ook is (om een ontspanningsruimte of een eethoek te creëren), het voorbereiden van de grond is een cruciale stap voor een succesvolle bevestiging. Je structuur moet diep worden verankerd in een vlakke, stabiele grond om het gewicht te kunnen dragen.

De pergola bevestigen

Last but not least: de pergola bevestigen. Verschillende pergolamodellen hebben verschillende bevestigingsmethoden.

- Overkapping

Een pergola die aan het huis grenst, wordt zowel aan de muur van het huis als aan de grond van het terras bevestigd. Zorg er in dit geval voor dat je de boor en pluggen aanpast aan het steunmateriaal.

- Zelfdragende pergola

De zelfdragende pergola is ideaal om het boren van gaten in de muur van je huis te vermijden. De vier verticale palen worden bevestigd in de grond van je keuze.

- Een pergola installeren op een terras

Als je je pergola op je terras installeert, bepaal dan de positie van de palen en gebruik een boorhamer om de gaten te boren. Schroef vervolgens de voetplaten vast aan de grond. Je kunt nu je pergola in elkaar zetten.

- Een pergola op de grond installeren

Als je voor een ander type grond kiest, graaf dan gaten van ongeveer 50 cm diep en vul ze met zand en grind. Plaats de palen en stort beton om de structuur vast te zetten.
Uiteraard kan een vakman je helpen met deze werkzaamheden. Aarzel niet om meerdere offertes aan te vragen om de prijzen te vergelijken voordat je de sprong waagt.

Une pergola agrémentant une terrasse en bois
Ontdek ons advies voor het plaatsen van een pergola

Hoe decoreer je een pergola?

Dat is het, je bent klaar met het installeren van je pergola. Nu hoef je hem alleen nog maar een persoonlijk tintje te geven om er een echte cocon van te maken. Ga je gang en versier deze leefruimte buiten door decoratieve elementen naar keuze toe te voegen (kaders, verlichting, spiegels, enz.).

Welk materiaal (hout, aluminium, pvc...) je ook gebruikt om je pergola te maken, planten zijn altijd welkom om de structuur een verfrissende look te geven. Laat je planten bijvoorbeeld langs de palen naar het dak klimmen of hang bloempotten aan een balk in de pergola.

Voor extra comfort kun je een zijluifel toevoegen voor extra bescherming tegen de zon en andere kijkers. ID Market biedt een breed assortiment voordelige, eenvoudig te installeren pergolazonweringen.

Alles wat u moet weten over het onderhoud van uw pergola :

- Welke vergunning is nodig voor een pergola?
- Hoe bevestig je een pergola aan de grond?
- Hoe bevestig je een pergola aan een terras?
- Hoe bescherm je een pergola?
- Hoe maak je een pergola schoon?
- Is een pergola belastbaar?
- Hoe richt je een pergola in?
- Hoe decoreer je een pergola?