Het installeren vaneen pergola in de tuin, al dan niet aangebouwd aan het huis, is minder duur dan het bouwen van een veranda en betekent dat je kunt genieten van een buitenruimte beschut tegen de zon.

Pergola's zijn gemaakt van hout of aluminium en hebben regelmatig onderhoud nodig om hun levensduur te verlengen. Hoe maak je een pergola schoon? Hoe vaak moet hij worden schoongemaakt? Wat moet je doen afhankelijk van het type pergola dat je hebt (bioklimatologische pergola met verstelbare lamellen of intrekbare pergola)? Welke producten moet u gebruiken om uw pergola doeltreffend en zonder schade schoon te maken?

ID Market geeft u al het advies dat u nodig hebt om uw pergola te onderhouden en hem de hele seizoenen lang mooi te houden.

Uw pergola met verstelbare lamellen schoonmaken

Als u zich afvraagt hoe u de lamellen van een bioklimatologische pergola schoonmaakt, dan heeft ID Market het antwoord. Hier zijn een paar eenvoudige tips om uw pergola er op zijn best uit te laten zien in de tuin!

Regelmatig onderhoud beschermt uw pergola tegen de tand des tijds. U kunt uw pergola het beste schoonmaken in de lente, voor het hoogseizoen, en in de herfst. In deze tijd van het jaar hebben bladeren de neiging zich op te hopen op de daken van pergola's en in de goten van pergola's met een pergola. Zorg ervoor dat je ze verwijdert om verstopping te voorkomen.

De polycarbonaat lamellen van pergola's kunnen bij nat weer ook bedekt raken met mos. Schoonmaken is daarom aan te raden, om storingen te voorkomen die worden veroorzaakt doordat de lamellen vuil worden.

Om je pergola met verstelbare lamellen schoon te maken, hoef je geen schurende schoonmaakmiddelen te gebruiken, want die zouden de lamellen kunnen beschadigen. Een mengsel van zeepsop is meestal voldoende om de structuur van de pergola en de lamellen effectief te ontvetten. Gebruik een zachte borstel voor hardnekkige vlekken.

Spoel af met helder water met een gematigd debiet uit de tuinslang. Vermijd het gebruik van een hogedrukreiniger, die de kwaliteit van de materialen van je pergola kan aantasten.

Droog af met een zachte doek om vlekken van waterdruppels te voorkomen. En dat is het, je pergola is weer zo goed als nieuw, glanst en ziet er geweldig uit naast het huis, klaar om al je gasten te verwelkomen!

Une pergola en bois au bord d'une piscine
Ontdek onze tips voor het reinigen van uw pergola

Uw terrasoverkapping schoonmaken

Heb je gekozen voor een inklapbare pergola? Misschien weet u wel hoe u de structuur moet schoonmaken, maar weet u niet precies hoe u de pergolabedekking moet schoonmaken? ID Market heeft advies over hoe u uw pergola regelmatig en effectief kunt onderhouden.

Het eerste wat u moet doen, is de afdekking van het dak halen en op een schone ondergrond leggen. Verwijder het meeste vuil door de afdekking te vegen, wat u veel tijd zal besparen.

Vervolgens heb je twee opties:

- Hogedrukspuitreiniging kan gebruikt worden als je doek gemaakt is van PVC en voldoende bestendig is. Wees echter voorzichtig, want hogedrukreiniging kan een kwetsbaar materiaal beschadigen.

- Reinigen met zeepwater is een zachtere methode. Maak je doek nat met een straal water en neem een emmer met een beetje schoonmaakmiddel (zonder bleekmiddel) mee. Schrob met een spons of zachte borstel.

Voor hardnekkige vlekken op het doek of de lamellen van je pergola die bestand zijn tegen Marseille-zeep, maak je een mengsel van zuiveringszout en witte azijn en schrob je met een niet-metalen borstel.

Tips voor een sprankelende pergola:

- Zorg ervoor dat je geen schurend middel gebruikt om de structuur van je pergola schoon te maken, omdat dit krassen op het aluminium kan veroorzaken.

- Spoel af met schoon water om alle zeep te verwijderen en droog daarna af met een zachte doek. Drogen is een belangrijke stap; als je dit nalaat, zul je sporen van waterdruppels zien op het aluminium van je pergola.

Zodra het doek en de structuur van je pergola zijn gereinigd, kun je de dakonderdelen (doek en luifel indien nodig) vervangen.

Lees alles over het onderhoud van pergola's:

- Welke vergunning is nodig voor een pergola?
- Hoe installeer je een pergola?
- Hoe bevestig je een pergola aan de grond?
- Hoe bevestig je een pergola aan je terras?
- Hoe bescherm je een pergola?
- Is een pergola belastbaar?
- Hoe richt je een pergola in?
- Hoe decoreer je een pergola?