Een pergola in de tuin biedt niet alleen leefruimte binnenshuis, maar ook extra leefruimte buitenshuis, als een echt verlengstuk van het huis. Of het nu gaat om een pergola met verstelbare lamellen of een oprolbaar dak, een prieel dat tegen de muur leunt of een vrijstaande, er is een ruime keuze aan modellen.

Wilt u een pergola kopen? ID Market biedt u een ruim assortiment pergola's tegen lage prijzen, plus waardevol advies over hoe u een pergola goed kunt onderhouden.

Bent u een beetje zenuwachtig om een pergola te plaatsen? Vraagt u zich af hoe u een pergola vastzet in het gras? Of hoe je een pergola in de grond vastzet? Geen paniek, ID Market is er om al je vragen te beantwoorden. Volg gewoon de handleiding!

Leg de basis voordat u uw pergola vastmaakt

De grond voorbereiden is een essentiële stap om de stabiliteit van uw pergola te garanderen. Zorg ervoor dat de grond hard en vlak genoeg is om een stevige basis en verticale palen te garanderen.

Er zijn verschillende technieken die je kunt gebruiken om je pergola veilig op de grond te zetten:

- Betonnen funderingen

Een betonnen fundering is een echte aanrader om een pergola op vast te zetten, vooral als je regio gevoelig is voor wind. Je kunt een hele betonnen plaat of een betonnen voetstuk storten. Je kunt ook betonblokken gebruiken om de palen stevig aan de grond te bevestigen.

Om de mortel te maken, maak je een mengsel van zand, cement en grind. Graaf een gat op de plaats van je plaat of paal (ongeveer 50 cm in diameter) en bedek de bodem met grind. Giet ten slotte je betonnen plaat of noppen.

- Metalen ankers in de grond geschroefd

Dit is een relatief eenvoudige bevestigingsmethode, aanbevolen voor het installeren van een pergola op een bestaand terras. Anders moeten je ankers in de grond worden gecementeerd.

- Metalen ankers die in gaten in de grond worden geslagen

Graaf een gat van ongeveer 50 cm diep, bevestig het anker erin en schroef vervolgens de paal eraan vast. Hoewel deze methode vrij eenvoudig is, wordt ze zelden gebruikt omdat ze riskant is. Het is eigenlijk alleen aan te raden als je grond goed voorbereid is, dat wil zeggen als de grond hard genoeg is om je pergola perfecte stabiliteit te geven.

Une pergola en bois dans un jardin
Hoe bevestig je een pergola aan de grond?

Een pergola aan de grond vastmaken

Je hebt het basisprobleem van de grond opgelost: deze is nu perfect vlak. Je hebt misschien gaten in de grond gegraven en beton gestort als dat nodig is, maar weet je ook hoe je een pergola aan de grond vastmaakt?

Natuurlijk moet de locatie van je pergola zorgvuldig worden opgemeten. Om je hierbij te helpen, plaats je de poten van de structuur op hun vooraf bepaalde posities en bevestig je ze op hun plaats.

De laatste fase van de installatie bestaat uit het markeren van de exacte locatie van de schroeven. Boor vervolgens de gaten in je voorbereide vloer (of dat nu een betonblok of een bestaand terras is).

Bevestig vervolgens je platen of ankers aan de grond voordat je de pergolapalen vastschroeft. Zorg ervoor dat je elke schroef en bout vastdraait aan de paal. Het type schroeven en bouten dat je gebruikt, hangt af van het materiaal van je pergola. Als ze niet bij de hele constructie worden geleverd, vraag dan advies aan een vakman. Beknibbel niet op de kwaliteit van de schroeven en bouten die je gebruikt - de stevige bevestiging van je pergola hangt ervan af!

Tips om de poten van je pergola, en dus de structuur, niet te beschadigen: plaats de palen niet rechtstreeks in de grond. Gebruik een houten plug om ze te beschermen en te voorkomen dat ze direct en permanent in contact komen met vocht.

Wil je een pergola in je tuin installeren zonder een gat in je terras te boren? Het is mogelijk, maar niet echt aan te raden. De windbelasting van een pergola is vrij aanzienlijk en je structuur kan snel wegwaaien zonder stevige bevestigingen aan de grond. Als je het toch wilt proberen, kies dan voor betonblokken met een gat in het midden voor de palen van je pergola.

Alles wat je moet weten over het onderhoud van je pergola :

- Welke vergunning is nodig voor een pergola?
- Hoe installeer je een pergola?
- Hoe bevestig je een pergola op een terras?
- Hoe bescherm je een pergola?
- Hoe maak je een pergola schoon?
- Is een pergola belastbaar?
- Hoe richt je een pergola in?
- Hoe decoreer je een pergola?