De pergola is minder duur dan een veranda, maar biedt meer schaduw dan een eenvoudige parasol. Het is een echte buitenruimte en een decoratief element op zich, tegen het huis aan, op het terras, bij het zwembad of midden in de tuin.

Een pergola is de ideale schuilplaats om te ontspannen of te entertainen. Maar tussen de zonnestralen in de zomer en het slechte weer in de winter kan het uiterlijk en zelfs de veiligheid in het gedrang komen. ID Market geeft u enkele doeltreffende oplossingen om ervoor te zorgen dat uw pergola optimaal beschermd is en zijn oorspronkelijke uiterlijk behoudt.

Ontdek ons advies voor het onderhoud van een pergola.

Bescherm uw pergola met regelmatig onderhoud

Een pergola ziet er geweldig uit in de tuin, of hij nu aan het huis vastzit of niet. Hij ziet er geweldig uit en kan verschillende looks krijgen, afhankelijk van hoe je wilt dat je terras eruitziet.

Je kunt planten langs de structuur laten klimmen om een natuurlijke dakbedekking te creëren, of luifels toevoegen om schaduw te bieden over een groot oppervlak. Of voeg een voile toe voor een cocooning sfeer die ook een aantrekkelijke bescherming biedt tegen UV-stralen... alles kan!

Maar hoe bescherm je een pergola als het eenmaal winter is?

Begin met het verwijderen van zeilen, zonwering, verlichting en andere decoratieve elementen die u mogelijk hebt geïnstalleerd. Voer een herfstschoonmaak uit, verwijder dode bladeren en andere takjes die de goten kunnen verstoppen of die kunnen voorkomen dat de verstelbare lamellen goed werken, als je pergola die heeft.

In het voorjaar kan je pergola weer in zijn oude glorie hersteld worden met een goede zeepbeurt. Gebruik echter geen schurende schoonmaakmiddelen of gereedschappen, want die kunnen krassen maken op het oppervlak van je pergola. Denk er na het afspoelen altijd aan om het oppervlak met een zachte doek af te drogen om vlekken van waterdruppels te voorkomen.

Pergola's die op deze manier zijn verzorgd, zijn klaar om weer in gebruik te worden genomen en u nog lang plezier te laten beleven in uw tuin!

Une pergola agrémentée de fleurs du jardin
Hoe bescherm je je pergola?

Oplossingen om je pergola te beschermen tegen de elementen

Hoe bescherm je een pergola tegen de regen? Terwijl regelmatig onderhoud van je pergola het effect van het weer zal verminderen, kan een beschermende hoes de pergola beschermen tegen de regen.

Een afdekking van textiel is een effectieve, goedkope oplossing om je pergola waterdicht te maken. Afgedekt met een luifel, luifel of canvas tent kan je pergola de winter doorkomen zonder al te veel schade op te lopen door regen en vorst. Je kunt ook een zeildoek of zeil over het dak spannen om bescherming te bieden tegen de elementen.

Het installeren van zijwanden is ook een goede manier om van je pergola te genieten, zelfs in de winter, en tegelijkertijd de nodige bescherming te bieden. Glaswanden zijn praktischer en esthetischer dan een zeildoek. Ze zijn zeer stijlvol en maken je pergola volledig waterdicht, waardoor je in elk seizoen een uitstekende beschutting hebt.

Een van de meest praktische oplossingen is ongetwijfeld het modulaire dak, dat je naar wens kunt openen en sluiten, afhankelijk van de weersomstandigheden. Zo ben je beschermd tegen regen en zon tegelijk! Als je dekzeil of schaduwdoek volledig is opgespannen, geniet je van continue schaduw. Als je het opent, kun je van het zonlicht genieten als het niet te sterk is!

Een duurzame pergola kiezen: aluminium

Je bent op zoek naar een stevige pergola die de tand des tijds kan doorstaan. Pergola's met een aluminium structuur zijn een solide keuze als het op weer en wind aankomt. Dit materiaal is extreem duurzaam: wind, regen, zon, hagel of sneeuw... in tegenstelling tot hout, pvc of smeedijzer krijgen de elementen er geen vat op.

Bovendien is het heel gemakkelijk te onderhouden: gewoon twee keer per jaar schoonmaken met een sopje en je pergola is weer in topvorm!

Volg ons advies over het onderhoud van je pergola:

- Welke vergunning heb ik nodig voor een pergola?
- Hoe installeer ik een pergola?
- Hoe bevestig ik een pergola aan de grond?
- Hoe bevestig ik een pergola aan mijn terras?
- Hoe maak ik een pergola schoon?
- Is een pergola belastbaar?
- Hoe richt ik een pergola in?
- Hoe decoreer ik een pergola?