Wil je een pergola installeren in je tuin om optimaal te profiteren van het warme weer? Vraagt u zich af of een dergelijk project een goed idee is? Heb je vragen over de fiscale gevolgen van je pergolaproject? Welk advies heb je voor het onderhoud van je pergola? Is een pergola belastbaar of niet? Moet ik toestemming vragen aan de gemeente? ID Market bekijkt alle informatie die u moet weten voordat u de sprong waagt!

Hoeveel belasting moet ik betalen voor een pergola?

Een pergola is een constructie die niet omheind is, en dus niet "bewoonbaar", waardoor er geen extra belasting betaald hoeft te worden. Bijgevolg is de installatie van een pergola op een perceel niet onderworpen aan bouwbelasting, gemeentebelasting of onroerende voorheffing.

De stedenbouwkundige belasting is van toepassing op alle besloten projecten van meer dan 5 m² met een plafondhoogte van meer dan 180 cm. Pergola's vallen hier dus niet onder, omdat ze aan de zijkanten open zijn.

Als je bijvoorbeeld van plan bent om een veranda van minder dan 5 m² te bouwen, ben je vrijgesteld van de belasting.

Maar laten we teruggaan naar het onderwerp: pergola's! Wanneer is een bouwvergunning vereist?

  • Voor een pergola van minder dan 5 m² zijn geen formaliteiten nodig
  • Als de oppervlakte van de pergola tussen 5 m² en 20 m² ligt, moet je een voorafgaande werkverklaring indienen bij de gemeente;
  • Als de oppervlakte van de pergola groter is dan 20 m², moet je een bouwvergunning aanvragen bij het plaatselijk stedenbouwkundig bureau.

Ben je op zoek naar een voordelige pergola om een aangename, schaduwrijke plek in je tuin te creëren? Of u nu op zoek bent naar een tuinhuisje, een pergola aan de muur, een schuifpergola of een pergola met een uitschuifbaar dak, ID Market heeft een breed assortiment producten beschikbaar tegen lage prijzen.

Wat is bouwbelasting?

De bouwbelasting is van toepassing op alle bouw-, verbouwings- of uitbreidingsprojecten, installaties en ontwikkelingen van welke aard dan ook. Deze belasting wordt geheven door de lokale overheid en het departement op alle werken waarvoor een bouwvergunning of een voorafgaande verklaring van werken nodig is. De belasting moet in één keer worden betaald door de eigenaar van het onroerend goed die de toestemming heeft aangevraagd bij de betreffende autoriteiten.

Zoals hierboven vermeld, is alleen het creëren van een gesloten en overdekte ruimte van meer dan 5 m² op de grond en met een plafondhoogte van 1,80 meter of meer belastbaar (inclusief zolders en kelders).

Ter informatie: werkzaamheden aan een onoverdekt terras van minder dan 5 m² hoef je niet aan te geven en zijn niet belastbaar. Alleen voor verhoogde terrassen (op palen of funderingen) is een bouwvergunning nodig.

Une grande pergola installée dans un vaste jardin
Ontdek of een pergola belastbaar is

Welke werkzaamheden vallen onder de belasting voor bouwvergunningen?

Tuinhuisjes, terrashuisjes, zwembaden, zolders, kelders en alle bijgebouwen die zich op het terrein buiten je woning bevinden...
Merk op dat pergola's, in tegenstelling tot zwembaden, veranda's of tuinhuisjes, geen verhoging van de gemeentebelasting of de onroerende voorheffing met zich meebrengen.

Berekening van de bouwvergunningbelasting: wat u moet weten

Om het bedrag van de verschuldigde bouwvergunningbelasting te berekenen, moet je de belastbare oppervlakte van het gebouw in vierkante meter vermenigvuldigen met de jaarlijkse waarde per vierkante meter, en vervolgens het resulterende bedrag vermenigvuldigen met het tarief dat is vastgesteld door de lokale overheid. De waarde per vierkante meter wordt elk jaar herzien.

In 2022 wordt deze geschat op €820 per vierkante meter buiten Île-de-France en €929 per vierkante meter in Île-de-France.

Je kunt contact opnemen met de dienst stedenbouw van je gemeente om te weten te komen welk tarief jouw gemeente hanteert. Je kunt ook rechtstreeks een simulatie uitvoeren op de website van het ministerie van Territoriale Cohesie.

Aarzel niet om contact op te nemen met de belastingdienst voor meer informatie over de wetgeving rond de ontwikkelingsbelasting.

Alles wat je moet weten over het onderhoud van een pergola :

- Welke vergunning is nodig voor een pergola?
- Hoe installeer je een pergola?
- Hoe bevestig je een pergola aan de grond?
- Hoe bevestig je een pergola aan een terras?
- Hoe bescherm je een pergola?
- Hoe maak je een pergola schoon?
- Hoe richt je een pergola in?
- Hoe richt je een pergola in?