Het is het sterproduct van de woonkamer en bij de aankoop ervan maak je best geen fouten: van alle meubelen in je huis is de sofa het middelpunt van je interieurinrichting. De sofa moet niet alleen comfortabel zijn, maar ook perfect passen in zijn omgeving. Hij moet dus goed geproportioneerd zijn en genoeg ruimte overlaten om je door je woonkamer te bewegen. Rechte bank, hoekbank of slaapbank? Uw keuze hangt ook af van het aantal zitplaatsen dat u wilt en de indeling van uw kamer. Welke maat bank moet ik kiezen? ID Market helpt u bij het kiezen van de juiste maat bank voor uw woonkamer.

Heeft u meer advies nodig of wilt u meer advies voordat u uw bank koopt? Raadpleeg dan nu onze gids voor bankstellen.

Een bankmaat die bij uw kamer past

De bank is opgebouwd uit een houten of metalen frame en polyesterschuim en vervolgens bekleed met een katoenen of fluwelen stoffen hoes of lederen bekleding. De bank is een essentieel meubelstuk voor comfort en moet van hoge kwaliteit zijn. Afhankelijk van de grootte van je woonkamer moet een bank niet te klein of te groot zijn: stel je een grote kamer voor met een 2-zitsbank erin, of omgekeerd een kleine woonkamer met een hoekbank die de hele breedte van de kamer in beslag neemt! De verhoudingen kloppen niet en uw bank is een te belangrijk meubelstuk in uw dagelijks leven en in uw interieurinrichting om niet de tijd te nemen om het zorgvuldig te kiezen.

De afmetingen van je sofa mogen de verkeersstroom in je woonkamer niet belemmeren of de visuele harmonie van je kamer verbreken. Voordat u een bank koopt, moet u altijd controleren of de afmetingen overeenkomen met de beschikbare ruimte in uw kamer, en vooral of de bank door uw deuren past wanneer hij wordt geleverd!



Bien choisir la taille de son canapé
Onze gids om de juiste maat bank te kiezen

Het aantal zitplaatsen bepalen

Er zijn een aantal vragen die u zich moet stellen wanneer u beslist hoeveel zitplaatsen u nodig hebt voor uw sofa: hoeveel mensen telt uw huishouden? Nodigt u vaak familie en vrienden uit? Is een 2-zitsbank voldoende, of wil je meer zitplaatsen met een hoekbank, of heb je een slaapbank nodig voor extra slaapruimte?

Als je droomt van een hoekbank die je kunt veranderen in een bed of met een chaise longue, maar je woonkamer heeft niet genoeg ruimte om deze te plaatsen, denk dan eens na over modulaire banken, of creëer je woonkamer met verschillende meubels gecombineerd met je 2- of 3-zitsbank: chaise longue, poefs, vloerkussens, fauteuil of bank. Als je ze niet nodig hebt, vinden deze meubels gemakkelijk hun plaats in een slaapkamer of hal! Een ander voordeel van spelen met verschillende zitopstellingen is dat je kunt mixen en matchen: stoffen slaapbank, fluwelen kussens, lederen chaise longue... Maak je stijl duidelijk!

De juiste afmetingen voor uw bank kiezen

Als je comfortabel wilt zitten in je fauteuil of bank, zijn er een aantal criteria waar je rekening mee moet houden:

  • Zithoogte: deze ligt meestal tussen 45 en 60 cm. Idealiter rusten uw voeten plat op de vloer als u zit.
  • De hoogte van de rugleuning: vaak tussen 45 en 60 cm. Lage rugleuningen hebben het voordeel dat ze stijlvol zijn, maar banken met hoge rugleuningen bieden meer comfort.
  • Zitdiepte: gemiddeld tussen 50 en 60 cm. Hoe meet je de zitting van een bank? Dit is de grootte van de zitting op de bank.
  • De totale breedte van je bank: dit hangt natuurlijk af van het aantal zitplaatsen, maar ook van het ontwerp van je bank (een bank zal uiteraard minder breed zijn dan een bank met grote armleuningen). Over het algemeen moet je rekening houden met 70/80 cm per zitplaats, maar deze breedte neemt af met 5 tot 10 cm naarmate het aantal zitplaatsen toeneemt.


Ondanks al deze informatie is het niet eenvoudig om uit te rekenen hoeveel ruimte een bank inneemt als je hem in een winkel of op een website ziet. Hoeveel ruimte neemt een rechte 2-zitsbank in? Hoe zit het met een 4-zits hoekbank of een 3-zits slaapbank? Om een idee te krijgen van hoeveel vloerruimte uw sofa in beslag zal nemen, kunt u een kartonnen doos op maat knippen (inclusief armleuningen, rugleuning en bekleding) en deze plaatsen waar u hem wilt neerzetten: zo krijgt u een beter idee van hoeveel vloerruimte hij in beslag zal nemen.

Gemiddelde afmetingen van banken

Wilt u weten welk type bank in uw woonkamer past? Hier zijn de gemiddelde afmetingen van verschillende bankstijlen:

Rechte bank
2-zits
3-zits sofa
Hoekbank
Gemiddelde diepte99 cm diep99 cm diep96 cm breed
Gemiddelde breedte (hoofdbank voor hoekbank)170 cm breed212 cm breed284 cm
Gemiddelde hoogte91 cm hoog91 cm hoog73 cm
Gemiddelde zithoogte48 cm48 cm48 cm
Gemiddelde breedte (hoekbank)--206 cm breed

Tips en advies:

  • De afmetingen van je bank kennen kan ook handig zijn als je nieuwe hoezen wilt bestellen om hem een nieuw leven te geven. Als u uw bank bekleedt met een fluwelen of katoenen stof, kunt u blijven genieten van zijn comfort en hem een design make-over geven tegen een lage prijs!
  • Als je kiest voor een bank die je kunt ombouwen tot bed, denk er dan aan om de matras en de grootte van je slaapbank op te meten als de matras is uitgeklapt. Het zou zonde zijn om uw gasten een slaapplaats aan te bieden en er dan op het laatste moment achter te komen dat u niet genoeg ruimte heeft om het bedframe en de matras van uw slaapbank uit te klappen!

ID Market kan u helpen uw slaapbank te kiezen met de beste prijs-kwaliteitverhouding en biedt een breed assortiment producten en accessoires met snelle levering! Vind alle antwoorden op uw vragen op :

Hoe vindt u een comfortabele sofa?
Hoe kiest u de vorm van uw sofa?
Hoe kiest u een matras voor uw sofa?
Hoe beoordeelt u de kwaliteit van de stof van een sofa?
Hoe kiest u een sofa die zacht aanvoelt?
Hoe kiest u een sofa met Scandinavisch design?
Hoe kiest u een sofa voor een kleine woonkamer?
Hoereinigt u een sofamet vlekken?
Hoe gooit u een oude sofa weg?