Wilt u een privacyscherm installeren op een aangrenzende schutting om u beter te beschermen tegen de buren? Praktisch en esthetisch, met dit apparaat kunt u genieten van momenten van privacy in uw tuin zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over nieuwsgierige blikken van de buren... Het installeren van panelen of een privacyscherm op een gemeenschappelijke schutting van een huis is echter onderworpen aan bepaalde regels. Advies en informatie nodig over het plaatsen van een privacyscherm? ID Market heeft alle antwoorden die u nodig hebt. Volg de handleiding!

Een privacyscherm plaatsen op een bijschutting: wat zegt de regelgeving?

Wilt u een privacyscherm plaatsen op een aangrenzende schutting om uw privacy te beschermen? Elke eigenaar heeft het recht om zijn tuin of perceel af te bakenen met een verhullende oplossing: panelen, stoffen privacyschermen, enz. In geval van mede-eigendom is de installatie van een privacyscherm of -schutting bij wet geregeld. Als een omheining aan een openbare weg grenst, hoeft de eigenaar op het vlak van stedenbouw geen stedenbouwkundige vergunning of andere toelating aan te vragen bij de gemeente. Ze moeten echter wel voldoen aan de plaatselijke stedenbouwkundige voorschriften (Plan Local d'Urbanisme en POS).
Als je bijvoorbeeld een muur van meer dan 2 meter hoog wilt bouwen, moet je hiervoor toestemming vragen aan de gemeente.

Het PLU kan regels opleggen over hoogte, type of uiterlijk. Het PLU kan bijvoorbeeld beplante omheiningen of haagplanten aanbevelen die de waterafvoer niet belemmeren als het pand zich in een overstromingsgebied bevindt.

Heb je vragen? Heb je advies nodig over bouwwerkzaamheden aan je huis? Heb je een terras aan de rand van je woning? Om conflicten met je buren te vermijden, is het belangrijk om je te informeren over het eigendomsrecht. Aarzel niet om contact op te nemen met de plaatselijke dienst stedenbouw voor advies (via e-mail of voicemail).

Op zoek naar goedkope privacyschermen? Ga naar IDMarket.com voor een breed assortiment producten in verschillende stijlen, materialen, maten en kleuren om nieuwsgierigen buiten te houden.

Un brise vue installé sur un grillage mitoyen entre deux propriétés
Privacyscherm op een partyschutting: advies en regels

Wat is de wettelijke hoogte van een erfafscheiding?

Deel je een omheining met een of meer buren? Allereerst moet u ervoor zorgen dat uw tuinmuur een gedeelde muur is, om te voorkomen dat uw installatie het land van uw buren binnendringt. Een muur is gemeenschappelijk als hij twee gebouwen of twee velden van twee verschillende eigenaars scheidt. Een eigendomsakte of koopakte kan bewijzen dat een muur of schutting gemeenschappelijk is.

Als er geen bewijs is, bepaalt artikel 666 van het Burgerlijk Wetboek dat elke omheining die twee eigendommen scheidt, wordt geacht gedeeld te zijn. Je hebt dus het recht om een privacyscherm te plaatsen op een gedeelde schutting zonder toestemming te vragen aan je buurman. U hoeft hem alleen maar te vertellen dat u dat van plan bent. Het Plaatselijke Ruimtelijke Plan kan echter de afstand en hoogte van een privacyscherm bepalen. Als het Stedenbouwkundig Plan geen antwoord biedt, moet je rekening houden met de wettelijke waarden: de maximaal toegestane hoogte in een stad met minder dan 50.000 inwoners is 2 meter 60, en tot 3 meter 20 in een stad met meer dan 50.000 inwoners.

Als bekend is dat je buurman de eigenaar van de omheining is, moet je zijn of haar toestemming vragen voordat je een zeildoek, houten privacypanelen of een haag installeert. Je kunt een bericht in zijn brievenbus achterlaten om het onderwerp aan te snijden.

Voor het plaatsen van een privacyscherm op een aangrenzende schutting heb je geen bouwvergunning of voorafgaande werkverklaring nodig van je gemeente.

Reglement plantenschermen

Wil je een plantenscherm over een schutting plaatsen om je tuin optimaal te benutten? Een plantenschutting of -haag is een uitstekende manier om je af te schermen van je buren. Deze plantenmuren moeten echter voldoen aan bepaalde regels voor hoogte en afstand. Planten die niet hoger zijn dan 2 meter moeten minstens 50 cm van de erfgrens worden geplant. Struiken hoger dan 2 meter moeten minstens 2 meter van de erfgrens worden geplant.

Bent u op zoek naar een voordelig privacyscherm voor uw terras of tuin? ID Market heeft een ruim assortiment producten om een schutting te verbergen of een stuk grond af te bakenen:

  • Verduisteringspaneelkit met palen ;
  • Privacyscherm in een rol stof die met ijzerdraad aan het gaas bevestigd wordt;
  • Bedrukt privacyscherm;
  • Enz.

Tip: zorg ervoor dat de afrasteringspalen stevig in de grond staan voor een stabiele installatie. Gebruik sterke, resistente draad voor de bevestiging.

Andere aandachtspunten bij het installeren van een privacyscherm:

- Hoe maak je een privacyscherm schoon?
- Hoe niet je een privacyscherm vast?
- Hoe knip je een privacyscherm goed?
- Hoe bevestig je een privacyscherm aan een muur?
- Hoe bevestig je een privacyscherm zonder steun?
- Hoe bevestig je een privacyscherm aan een schutting?
- Hoe bevestig je een privacyscherm aan een draadschutting?
- Hoe verbind je 2 privacyschermen?
- Hoe verberg je je voor de buren?