Heb je besloten dat een beetje meer privacy in je tuin of op je balkon wenselijk is? Een universele oplossing, een privacyscherm, is een eenvoudige manier om een storende inkijk weg te nemen en je te beschermen tegen de buitenwereld. Maar hoe installeer je een privacyscherm? Welke voorzorgsmaatregelen moet je nemen om ervoor te zorgen dat het goed past? Maak je geen zorgen, volg onze gids en ontdek alle geheimen van het succesvol installeren van een privacyscherm, ongeacht het type schutting of rooster.

Om het onderwerp nog verder uit te diepen en alle beschikbare oplossingen te beoordelen, kunt u ons advies volgen over hoe u over het hoofd geziene zones kunt wegwerken.

Privacyschermen - Het juiste model kiezen

Hoe laat je een privacyscherm opvallen? Dat hangt gedeeltelijk af van het model dat je wilt installeren. Kit? Met lamellen? Er zijn natuurlijk verschillende soorten privacyschermen, afhankelijk van de mate van verhulling, lengte of hoogte, die min of meer eenvoudig te installeren zijn.

Er zijn 3 hoofdtypen privacyschermen:

  • Het scherm van synthetisch doek.
    Afhankelijk van het vereiste verduisteringspercentage kan het doek variëren van een eenvoudig net tot een dik doek. Voor dit type privacyscherm zijn nietjes, clips of ijzerdraad geschikte oplossingen voor installatie op uw omheining of gaas. Netten (meer een windscherm) of dik doek (volledige verduistering) zijn het gemakkelijkst te bevestigen. Aarzel niet om onze verkoop van privacyschermen te raadplegen om te vinden wat u zoekt.
  • Houten (natuurlijke bamboe, bijvoorbeeld) of PVC canisse brise vue.
    De installatie duurt iets langer, maar het eindresultaat is steviger dan met doek. Bovendien kan, vooral in het geval van een kunstmatige haag, het esthetische effect sterk worden verbeterd. Veel canissen zijn verkrijgbaar in kitvorm met accessoires, in een breed scala aan materialen (hout, natuurlijk bamboe, PVC). Of het nu synthetisch of natuurlijk is, een haag van dit type geeft je omheiningen en poorten een vleugje originaliteit of classicisme, afhankelijk van je smaak.
  • Voorgemonteerde houten of PVC panelen.
    Voor dit type product raden we je sterk aan om naar een vakman te gaan. De installatie van voorgemonteerde panelen, vooral als ze meer dan twee meter lang zijn, vereist specifieke knowhow die alleen een vakman kan bieden.
  • Speciaal geval: decoratieve metalen panelen zijn erg modieus en geven uw tuin of terras een chique, verfijnde toets. U hoeft zich geen zorgen te maken over de installatie, want een paneel van dit type plaatst u gewoon waar u wilt. Het gewicht zorgt voor de stabiliteit.

Installation d’un brise-vue en toile à l’aide d’œillets de fixation
Al onze adviezen voor het installeren en onderhouden van een privacyscherm

Voordat u uw privacyscherm gaat bevestigen

Je kunt een privacyscherm aan een tuinhek of aan je poorten bevestigen zonder je zorgen te maken over het verduisteringspercentage dat je het meest geschikt vindt. Maar hoe monteer je een privacyscherm? Neem de volgende voorzorgsmaatregelen voordat je begint.

  1. Werk met meer dan één persoon! Het installeren van een rol stof of canisse kan al snel problematisch worden: je moet het tegelijkertijd plaatsen en aan een hek bevestigen, de nietjes of clips pakken, de draad verdraaien... Kortom, het is vrij ingewikkeld om het met slechts twee handen te installeren.
  2. Nog even over het opbergen van je privacyscherm nadat je het hebt gekocht: laat het niet in de zon of in de buurt van een warmtebron staan. Anders loop je het risico dat het doek vervormd of gekrompen is.
  3. Kies een goede dag om je privacyscherm te installeren, zonder regen en vooral zonder wind. Je wilt waarschijnlijk geen rollen canisse ophangen midden in de wind, bijvoorbeeld.
  4. Zorg er natuurlijk voor dat je het juiste materiaal hebt en dat je alle onderdelen en accessoires die je nodig hebt in de buurt van je gaas of schutting hebt.

Privacyschermen installeren en bevestigen

Om goed te kunnen installeren, moeten privacyschermen stevig worden bevestigd: hekken, gaas of palen voldoen prima.

Het is absoluut noodzakelijk om een relatief stevige steun te hebben om je privacyscherm aan op te hangen. Plant bijvoorbeeld een paal stevig op regelmatige afstanden. Span tussen elke paal of paneel minstens drie spandraden of kabels, die vrij stevig moeten zijn. Je net of privacyscherm zal op deze draden rusten.

Vanaf daar is de algemene regel om de bevestigingen van het privacyscherm op de steun 30 tot 50 cm uit elkaar te plaatsen, zowel in de hoogte als in de breedte, indien mogelijk. Als je in een bijzonder winderig gebied woont, aarzel dan niet om een minimale afstand tussen de steunen te gebruiken, bv. 30 cm. Gebruik de stevigste steunen als rand, zoals een muur, panelen of stijve palen.

Tip!
Verdubbel de bevestigingspunten aan de randen tijdens de installatie, omdat dit de punten zijn die het meest belast worden bij harde wind.

Hier zijn de verschillende soorten bevestigingen en accessoires:

Nietjes: je hebt natuurlijk een nietmachine nodig! Afgezien daarvan is de installatie niet echt een probleem en kan het heel snel gebeuren. Vergeet alleen niet om de bevestigingspunten dicht bij elkaar te houden. Houd er rekening mee dat deze producten niet geschikt zijn voor poorten, maar alleen voor omheiningen, gaas en steunen zoals houten panelen of palen.

Clips: net als nietjes zijn clips eenvoudig te installeren. Zoals voorheen moet de drager voor deze kit-items dun zijn: alleen gaas of draad, zodat het doek en de drager goed ingeklemd kunnen worden.

Canisse sluitingen: hoe bevestig je een privacy rol? Bij deze producten draai je de band rond de metalen draad van de canisse en de steun. Merk op dat dit vrij lang kan duren als je het met de hand of met een tang doet. Aarzel niet om tijd te besparen en koop een automatische binder om de installatie van de gedraaide banden te versnellen.

Kunststof klemmen: dit is een eenvoudiger systeem dan het gebruik van canisse-banden. Bovendien, als de latten dik genoeg zijn om een haag te vormen, zal de klemming op je afrastering onzichtbaar zijn van buitenaf. Een ander voordeel van deze oplossing is dat het eenvoudig te demonteren is, in de zin dat je alleen de klemmen hoeft door te knippen als je bijvoorbeeld het doek wilt verplaatsen. Deze oplossing en de vorige met de canisse-bevestigingen zijn de enige die kunnen worden gebruikt om een brise vue op een balkon te bevestigen, vanwege de breedte en diameter van de spijlen.


Tot slot hebben we een complete set installatie-, schoonmaak- en onderhoudsgidsen voor uw privacyschermen. Aarzel niet om ze te raadplegen!

- Hoe installeer je een privacyscherm op een schutting?
- Hoe installeer je een privacyscherm op een draadschutting?
- Hoe bevestig je een privacyscherm op een terras?
- Hoe installeer je een privacyscherm zonder steun?
- Hoe bevestig je een privacyscherm aan een muur?
- Hoe knip je een privacyscherm?
- Hoe niet je een privacyscherm?
- Hoe maak je een privacyscherm schoon?

- Kan ik een privacyscherm plaatsen op een halfvrijstaande schutting?
- Hoe verbind ik 2 privacyschermen?
- Hoe kan ik me verbergen voor de buren?


Tot slot zijn hier nog twee gidsen om u te helpen bij het kiezen van uw privacyscherm, deze keer vanuit het oogpunt van de aankoop:

- Welk type privacyscherm moet u kiezen?
- Onze aanbevelingen over de eigenschappen van een privacyscherm